Foråret viser sig fra sin smukkeste side og snart er det også sommer. Det giver for mange hundeejere anledning til at tage hunden med i bilen og køre til naturområder og strande. Hvis du er en af dem, der gerne ynder at gøre det, når vejret er godt, er der en række ting, du skal være særligt opmærksom på.

Når du kører med hund i bilen for at tage på tur, er der ikke nogen specifikke krav, du skal forholde dig til. Når det så er sagt, er der nogle generelle bestemmelser, som du som hundeejer er nødt til at forholde dig til. Hvis ikke du gør det, kan du risikere at få en bøde. Det er der selvfølgelig ingen grund til. Hvad du skal gøre for at undgå en bøde og et knæk i sommerglæden, fortæller vi dig herunder.

Hunden må ikke være til gene eller fare for føreren

Det er ikke vedtaget ved lov, at en hund i bilen skal være spændt fast. Men selvom der ikke er et lovkrav, der bestemmer det, er der alligevel en krølle på halen i færdselsloven som betyder, at du skal sørge for, at hunden ikke er til gene eller fare for dig som fører af bilen.

I færdselsloven er hunde ikke nævnt specifikt. De bliver i stedet kategoriseret som ”gods”, som ikke må være ”anbragt på sådan en måde, at føreren ikke har frit udsyn og tilstrækkelig mulighed for at manøvrere køretøjet”.

Hvis du derfor gerne vil være sikker på ikke at modtage en bøde på vej til stranden eller skoven, bør du have din hund i bur eller fastspændt med en sele. Så er din egen og hundens sikkerhed og sikret.

Husk pas til hunden ved udlandsrejser

Hvis foråret eller sommeren for dig er lig med udlandsrejser med kør-selv-ferie med både børn og hund i bilen, skal du huske et pas til din hund.

Du kan ikke komme over de danske grænser, hvis ikke du har fået udstedt et blåt EU-selskabsdyrspas. Selvom det er en udgift, er det en nødvendighed, hvis du gerne vil holde ferie sammen med din bedsteven. Husk på, det er til for at sikre, at der ikke sker ulovlig handel med dyr hen over grænsen. Så det er til alles bedste.

I passet skal der også være angivet de nødvendige vaccinationer, test og behandlinger. Når det er angivet, er passet gyldigt i hele EU. Din lokale dyrlæge kan hjælpe dig med at udstede et pas og rådgive dig om de nødvendige behandlinger, der skal til for at transportere din hund over grænsen.

Lad den aldrig være alene i en varm bil

Der er ikke nogen regler eller bestemmelser om, hvorvidt du må efterlade din hund i bilen på en varm forårs- eller sommerdag. Men det er ikke nogen god ide. Hvert år bliver mange hunde efterladt til sig selv i bilen, enten fordi ejerne har et ærinde eller simpelthen fordi, de bliver glemt. Det kan ende fatalt og gør det også i enkelte tilfælde.

Hvis du har et ærinde på en varm forårs- eller sommerdag og bagefter skal videre med hunden på tur, er det bedre at klare ærindet først og derefter tage hjem og hente hunden. Det tager ikke mange minutter, før bilen på en helt almindelig sommerdag bliver så varm, at hunden bliver overophedet eller får et hedeslag. Blot 20 grader på en solrig dag kan få temperaturen i bilen til at stige til 57 grader.

Sker der det, at dit ærinde trækker ud, eller noget andet har betydning for, at du glemmer din hund i bilen, kan din hund omkomme af hedeslag. Det er en overtrædelse af dyreværnsloven og medfører derfor bødestraf.

Så ikke nok med at det kan have store konsekvenser for din hund at være ladt alene i bilen, så har det også økonomiske konsekvenser for dig.

Hav altid hund i bilen med omtanke

Selvom du og andre hundeejere altid vil gøre det bedste for din hund, kan der ske uheld eller forglemmelser. Det kan ske for selv den bedste hundeejer. Derfor er det altid godt at have en tjekliste på telefonen eller køkkenbordet, som du kan hive frem, når det er tid til at skulle på tur med hund i bilen – om det så er i lokalområdet eller uden for landets grænser.

Sørg altid for at have rigeligt med vand med til den. Skal I køre langt, er det godt at holde nogle pauser undervejs, hvor hunden både kan få lov til at forsørge og få noget vand, så den ikke dehydrerer omme bag i bilen. Det gælder også for udflugter i nærheden. Hav altid vand og en skål med, så den kan få lov til at drikke ved behov.

Med ovenstående råd til hund i bilen, er du sikret en god og sikker tur uden hverken bøder eller en dehydreret hund.

Rigtig god tur!