For både dig som nybagt hundeejer og for dig, der har haft en hund længe, er det vigtigt, at hunden får den rette ernæring. Din hunds helbred hænger nemlig tæt sammen med, hvad den får at spise. Får den derfor ikke det rette foder, kan det gøre hunden syg eller overvægtig.

Men hvilket hundefoder er så det rette? Det er der mange meninger og holdninger om. Det vigtigste er dog, at du kigger på, hvad din hund har brug for og derudfra vælger et hundefoder.

Hvalpe og voksne hunde har forskellige behov

Har du en hvalp? Eller en voksen hund? Så har de forskellige ernæringsbehov. Alderen er nemlig afgørende for, hvilke behov den har rent ernæringsmæssigt. Derudover skal der naturligvis også tages hensyn til, hvilken race du har, hvor stor den er, samt hvor aktiv den er i løbet af dagen.

Når du har en hvalp, er det vigtigt, at du køber decideret hvalpefoder, da det indeholder ernæring, der er forskellig fra det, der findes i hundefoder til voksne hunde. I hvalpens første leveår er det nemlig vigtigt, at den får de rette mineraler, vitaminer med mere for at kunne vokse og udvikle et sundt og stærkt skelet.

Når hvalpen er blevet unghund eller voksen, kan du regne med, at den skal have cirka 57 kcal per kg. legemsmasse. Dette gælder for en hund med et normalt aktivitetsniveau. Har du f.eks. en shæfer, som du dagligt går kilometerlange ture med og træner lydighedstræning med flere gange om ugen, har hunden naturligvis brug for det tilsvarende mere. 

Skal hundefoder være kornfrit eller ej?

Når det kommer til, hvorvidt hundefoderet skal være kornfrit eller ej, er det helt op til dig som hundeejer. For det kornfrie hundefoder er så at sige blevet udviklet for at tilgodese os mennesker og ikke på grund af et ernæringsmæssigt behov hos hunde generelt.

Dog oplever nogle hundeejere, at deres hunde har det bedre på kornfrit hundefoder. Oplever du derfor nogle udfordringer med dit nuværende foder, kan du prøve at skifte til et uden korn. Hunde er ligesom os mennesker meget forskellige og har derfor også forskellige behov. Undgå dog hundefoder med for stor en andel af korn, da det som regel betyder, at der ikke er tilsat meget fedt, eller at der er skuet ned for andre næringsstoffer for at gøre foderet billigere.

hundemad

Skal hundefoder være tørt, vådt eller råt?

Som det er med mange ting ved hundefoder, er spørgsmålet om, hvorvidt der skal fodres med råt kød, tørføder eller vådfoder en smagssag. Langt de fleste foretrækker dog tørfoderet, som de så supplerer med lakseolie, fisk, grøntsager med mere ved siden af for at gøre måltidet lidt mere spændende for hunden. Det gode ved tørfoder såvel som vådfoder er, at man kan være sikker på at give sin hund de næringsstoffer, den har brug for.

Noget meget nyt inden for hundefoder er det såkaldte BARF, der står for ”biologisk passende råfoder”. Det vinder større og større popularitet hos mange hundeejere og dyrlæger, da de mener, det er foder, som hunden oprindeligt har fået det, dengang den levede som vagt- eller hyrdehund. Ved BARF er det dog vigtigt, at hunden også får det suppleret med grøntsager, da den ellers ikke får de næringsstoffer, den har brug for.

hundefoder fra supermarked

Er hundefoder fra supermarkeder godt nok?

Selvom det ikke er prisen der definerer, om et hundefoder er godt, anbefaler vi dog, at du holder dig langt væk fra det hundefoder, som de sælger i supermarkederne. Mange hundeejere oplever, at deres hunde får en mat pels eller at allergier udvikler sig. Desværre er det sådan med meget hundefoder fra supermarkeder, at der ikke er det rette næringsindhold i foderet, eller at de har tilsat ingredienser, som hunden ikke har brug for.

Det kan derfor godt betale sig at se sig om efter et hundefoder fra et anerkendt mærke. Det behøver ikke være dyrt – godt hundefoder kan sagtens være til at betale sig fra. Derudover kan det også siges, at et lidt dyrere hundefoder i længden kan spare dig for dyrlægeregninger, fordi fordøjelsen fungerer optimalt og hunden ikke udvikler allergier eller sygdomme relateret til foderet.

Hvilke mærker inden for hundefoder er gode at gå efter?

Hos Dogstyling går vi meget op i at udvælge og tilbyde hundefoder, som vi ved er lavet efter, hvad hunde skal have for at være sunde og glade. Her ser vi blandt andet på næringsindholdet, hvor stor en andel kulhydrater der er i forhold til fedt, hvilke mineraler og vitaminer det indeholder og meget mere.

Det er en meget omhyggelig proces, som har resulteret i, at vi kan stå inde for foder fra:

Flere af produkterne er anerkendte og meget populære og hører derfor under eksklusivt hundefoder. Foderet er derfor en tand dyrere end mange andre typer af hundefoder, men indeholder til gengæld gode råvarer, hvor der ikke er gået på kompromis fra producentens side.

Dog kan du også med Nutrican og Sportsman´s Pride få et premium-foder med gode ingredienser til en forholdsvis billig pris. Gældende for alle mærkerne er dog, at de er fremstillet med fokus på hundens behov. Det er netop det, der er det vigtigste.

glad hund med hundefoder

En velernæret hund er en glad hund

Når en hund får det rette foder, kan du som regel se det ret hurtigt. For ikke alene er den glad og har en god fordøjelse. Den er også aktiv, har en flot pels og udvikler sig helt, som den skal uden pludseligt opståede problemer med leddene eller allergier.

Det kan derfor godt betale sig, at du sætter lidt ekstra tid af til at finde og vælge det helt rette hundefoder til din hund.