Du har endelig hentet den søde hvalp, som du har glædet dig til at få hjem i ugevis. Men når den vil lege, oplever du ofte, at den gerne vil bide i hænder, fødder og alt andet, som den kan komme i nærheden af. Kan du nikke genkendende til det, og ved du ikke, hvad du skal gøre? Så giver vi dig herunder nogle gode råd til, hvordan du i højere grad undgår bid på arme og ben.

Hvalpe er søde, men de gennemgår en fase, hvor alt skal undersøges, og hvor tænderne klør, fordi de skal skiftes. Det giver nogle udfordringer med arme, der er røde på grund af hvalpebid og måske også paneler, der ikke ser ud som før. Så, hvad kan du gøre? Det fortæller vi dig om herunder.

Hvorfor bider en hvalp?

Først og fremmest er det vigtigt at sige, at det er helt normalt, at en hvalp bider. Det gør den, da den først og fremmest nedstammer fra rovdyr, hvor det er helt normal jagtadfærd at bide, snappe, springe op og gø.

Som regel bider hvalpen i forbindelse med leg. Det gør den, da det også er en del af dens udvikling. For herigennem lærer den, hvordan den socialt skal opføre sig – hvad må den, hvad må den ikke?

Hvad skal du gøre, når din hvalp bider?

Når din hvalp bider, er der heldigvis en række ting, du kan gøre.

Slå ikke hvalpen

Det er meget vigtigt, at du ikke afstraffer hvalpen, når den bider dig. Det gør den utryg, og får den til at miste tilliden til dig. Det giver udfordringer senere hen, så undlad at tage fat i nakken på den eller rive den i halsbåndet. Det kommer der intet godt ud af.

Giv den bidelegetøj

For at give den et andet alternativ end din arm, er det en god ide at have bidelegetøj liggende. Det kan være alt lige fra en gummiring til et knudereb. For at gøre det spændende i længere tid ad gangen, kan du med fordel bytte tingene ud med hinanden undervejs.

Giv den mental aktivering

En rigtig god måde at forebygge hvalpebid på er ved at aktivere den. Men det skal ikke være fysisk aktivering, da det ikke er det, en hvalp har brug for. Giv den godbidder eller hvalpefoder, som den skal søge efter i græsset, forsøg at lære den at give pote eller gem dig flere steder i huset og kald på den. Det er god træning og giver den de udfordringer, den har brug for mentalt. Det vil gøre den træt.

Sig fra overfor hvalpen

Hvis ikke du sørger for at sige fra, lærer hunden ikke, hvornår den går over dine grænser. Når den bider for hårdt, kan du derfor med fordel højlydt sige ”av” eller ”nej”, hvorefter du stopper legen og drejer dig væk fra hvalpen. Det vil få hvalpen til at forstå, at den skal være mere forsigtig. Det er dog noget, der kræver god tålmodighed at lære hvalpen, da den er nødt til at prøve sig frem.

Beløn hvalpen

For at kunne kende forskel på, hvornår noget er rigtigt og forkert, er det vigtigt, at du belønner den, når den gør det, du beder den om. Tal derfor til den i et positivt stemmeleje, når den stopper med at bide eller tager legetøjet frem for din arm. Der skal ofte ikke så meget til og ofte er godbidder heller ikke nødvendigt.

Belønner du den med ros løbende og hver dag, udvikler du også et bedre bånd til din hvalp, da den dermed vil have tillid til dig. Det er et godt udgangspunkt for jeres videre samarbejde med hinanden og forhold til hinanden.

Tålmodighed giver pote

Som med så mange andre ting kræver det en god portion tålmodighed at lære hvalpen, at den ikke må bide hårdt. Du kan ikke lære den ikke at bide, da det er en del af dens naturlige instinkt, men du kan lære den, hvornår den skal stoppe, og hvor hårdt den kan bide.

Et rigtig godt forarbejde lønner sig også senere hen, når hvalpen bliver unghund og voksen. For her vil det også være naturligt for den at tage armen i munden eller snappe. Men har du gjort et godt arbejde, nøjes den kun med at markere, hvorefter den slipper igen for at fortsætte legen. Det gør det meget sjovere og mere behageligt at tage en tonsetur med hunden på stuegulvet.

Har du brug for noget lækkert legetøj til hvalpe eller godbidder til aktivering, kan du købe det hos Dogstyling.dk.