For alle hunde gælder, at de har krav på masser af motion. Uden motion får du en frustreret hund, der har svært ved at koncentrere sig. Styrk din hund gennem fysisk og mental motion – det er godt for både familiens og hundens ro og velvære.
Det er en del af alle hundehvalpes ’jagtadfærd’, at de begynder at lege forskellige jagt- og kamplege, så snart de kan koordinere deres bevægelser. Legen styrker deres kroppe, og de får lejlighed til at øve alle de bevægelser, de skal bruge til jagt.
Selvom domesticerede hunde ikke har brug for at fange deres egen føde, så findes instinkterne stadig, hunde(hvalpe) skal have afløb for denne naturlige adfærd.
Det sker bedst ved at give din hund rigeligt med motion, så der ikke opstår problemadfærd, fordi din hund ikke får afløb for sine instinkter.
Aktive hunde har krav på motion
Store og aktive hund har som en helt central del af deres relation mellem ejer og hun brug for og krav på motion. Hvis du sørger for at give din hund masser af motion, bliver den lettere at leve sammen med. Hvis du derimod begrænser dens bevægelsesfrihed og holder den indenfor, kan den let blive meget svær at leve sammen med.
Hundes genmasse består i udstrakt grad fra ulve. Det er herfra ønsket om og behovet for motion opstår, da kroppen skal holdes klar til jagt. Har du en hund, der nedstammer fra arbejdshunde eller jagthunde, er det derfor afgørende, at du får gået mange ture, så din hund får brændt krudtet af.
Hvis du ikke tager dig tid til at motionere din hund (og dig selv), får du meget let en hund, der har mere energi, end du kan håndtere hjemme. Hunde med overskudsenergi forsøger ofte at finde alternative afløb for deres store mentale og fysiske energi. De gnaver i sko, jager rundt i huset ved den mindste lyd og har svært ved at koncentrere sig om at lære nye ting.
Hvor meget er nok motion?
Hvis du kun har meget lidt tid til din hund, skal du bruge den optimalt. Hunde har brug for både fysisk og mental træning. Fysisk motion kan være frit løb, leg og opbygning af udholdenhed ved at gå ture. Du skal selvfølgelig også bruge tid på at lære din hund at komme, når du kalder, og apportere, så du kan styre den uden snor og let kan motioneres.
Der er ikke noget simpelt svar på, hvor lang tid og hvor meget motion din hund har brug for. Som med mennesker er alle hunde forskellige. Mængden af motion afhænger af din hund og dens behov. En tommelfingerregel er, at to daglige gåture på omkring en time hver er nok for en sund, ung arbejdshund, mens hunde, der ikke er fra arbejdslinjer, kan klare sig med mindre.
Men den mentale ’gåtur’ er lige så vigtig, og hunde skal have mental motion som leg og træning. Tag dig tiden til at lære din hund forskellige lege, så du let kan træne hunden mentalt hjemme uden den store anstrengelse. Du kan fx lade din hund finde skjulte æsker i huset. Nye tricks og mentale udfordringer vil holde din hund aktiv og involveret i dit liv. Det har den fordel, at når du har brug for at hvilke dig – eller når du tager på arbejde – vil din hund også være træt og have brug for hvile.
Hvalpe skal have forsigtig motion, da de har bløde led og knogler, der ikke kan holde til for lange gåture. Aktiv leg og frit løb i korte perioder vil hjælpe hunden med at opbruge energien og gøre hunden lettere at opdrage. Hvalpe og unge hunde har ofte ”fem vanvittige minutter”, hvor de racer rundt med halen trukket op under sig.
Gode legeregler forhindrer ulykker
Det er ret let at lære en hund at lege, men du skal være tålmodig og udholdende. Når din hund begynder at lege med hundelegetøjet, skal du lære den gode manerer og legevaner, så du undgår ulykker, fordi hunden bliver ophidset.
Først og fremmest skal du selvfølgelig gøre hunden interesseret i at lege. Det kan du gøre med et lille stykke flagrende legetøj. Når den har leget godt og entusiastisk med det, kan du forsøge at lære den nogle regler og gode manerer. Kontrol vil altid reducere din hunds entusiasme, så vent, til den leger rigtig godt, før du går i gang med den fase.
Du skal lære din hund, at den skal:
- Sidde og vente tålmodigt, når du har et legetøj, indtil du kommunikerer, at du er klar til at starte legen
- Holde sine tænder væk fra dine hænder under legen
- Stoppe legen, så snart du kommunikerer, at legen er slut
Tre gode lege med din hund
Når hunden mestrer disse regler, sikrer du, at alle lege foregår kontrolleret. Det mindsker risikoen for, at der sker dig noget under legen.
Når reglerne er på plads, kan du nemt lege mange gode lege med din hund. Det kan fx være:
- Jagt
Det er en god form for motion, at du lærer din hund at bringe legetøj tilbage til dig. Nogle racer er mere vilde med jagelege end andre, især hyrdehunde og jagthunde, da de ofte er opdrættet til at samle ting op og bringe dem retur til deres ejer. - Tovtrækning
Terrier og andre hunde med stærk vilje elsker tovtrækning. Du kan let komme ud for, at din hund vil prøve at lege den selv med snoren eller dit ærme. Da det samtidig er voldsom leg tæt på din hund, skal du have styr på de gode legeregler og altid gemme legetøjet, når legen er slut. - Pivedyrsleg
Hunde med stærk rovdyrsinstinkt elsker pivedyr, da pivene fra pivedyret er det sårede dyrs skrig. Nogle hunde holder pivedyret intakt længe, mens andre hunde forsøger at ødelægge pivemekanismen og mister interessen, så snart den er ødelagt.
Det er ikke alle hunde, der elsker at lege fra naturens hånd. Især jagthunde kan være ligeglade med legetøj og foretrække levende dyr. Du kan dog vække interessen ved at bevæge legetøjet som et byttedyr. Når du leger med din hund, så vær altid tålmodig, respekter din hunds jagtinstinkter og gør legen sjov og aktiv.
Rigtig god fornøjelse med legen.
Blogindlægget er skrevet med afsæt i Gwen Baileys ”Den store bog om hundetræning”.