Bliver du snart en lykkelig hvalpeejer, eller har du netop hentet dit nye familiemedlem? Som ny og lykkelig hundeejer, vil man gerne gøre det så godt som muligt. Men der er meget at holde styr på – for hvad skal du huske og hvad bør du have fokus på? Bare rolig. Det guider vi dig om i artiklen her.

I hvalpens første leveår sker der rigtig mange ting – det er i løbet af det første år, at hvalpen bliver socialiseret, får selvtillid og selvværd samt opnår mange andre vigtige og nyttige færdigheder, som den tager med sig i sit videre og voksne liv.

Det er derfor vigtigt, at du det første år har fokus på at skabe så gode rammer for din hvalp som overhovedet muligt – det giver jer nemlig et rigtig godt udgangspunkt.

Hvordan giver du din hvalp en god start?

Når du har gjort din hvalp tryg ved dig og de nye omgivelser, kan du gå i gang med følgende:

1. Udvid hvalpens verden 

 For at få en modig og nysgerrig hund er det vigtigt, at du støtter den i at være det samt giver den mulighed for at blive det. Det vil derfor sige, at du skal lære hvalpen, at venlige, fremmede mennesker og andre dyr og hunde også er en del af dens nye verden.

For at det skal lykkes skal du naturligvis se verden med hvalpens øjne. Begynd derfor stille med korte og positive møder med mennesker og dyr. Din hvalps nysgerrighed træder naturligt i kraft og får den til at udforske omgivelserne – du skal blot huske at støtte den i det.

Ret hurtigt vil du kunne tage den med nye steder hen, ligesom dens selvtillid vil vokse i takt med, at du introducerer den for flere og flere positive oplevelser.

2. Giv hvalpen hvile og beskæftigelse

Både som hvalp og fuldvoksen hund veksler din hund mellem aktivitet og hvile. Det er ret vigtigt for din hvalps udvikling.

En hvalp skal gerne sove mellem 17-20 timer i døgnet. Det er vigtigt, den får lov til det, da det giver en balanceret og stille og rolig hund på den lange bane. Det sikrer, at den ikke er stresset og overstimuleret, hvilket fører til uønsket adfærd.

Når den ikke hviler, er det vigtigt, at den bliver aktiveret og mentalt stimuleret. En hvalp har ikke behov for fysisk motion – i stedet er det vigtigt, at du stimulerer den i at bruge alle sine sanser. Lær den derfor at søge efter sin mad, at få snacks ud af bolde eller at finde legetøj eller bolde, som du har gemt forskellige steder.

Når du stimulerer den på denne måde, bliver hvalpen naturligt træt, da den får lov til at bruge hjernen og sine sanser – det får du på sigt en god og rolig hund ud af.

3. Lær hvalpen at være alene hjemme

Når hvalpen er begyndt at falde til i de nye omgivelser og føler sig tryg ved både dig og sit nye hjem, kan du stille og rolig påbegynde alene-hjemme træningen.

Husk på at hunden er et flokdyr, og at det derfor er unaturligt for din hvalp at være alene. Begynd derfor stille og roligt, når den har været ude og besøge eller er træt. Lad hvalpen være et trygt sted og afled dens opmærksomhed med en god tyggepind eller et spændende stykke hundelegetøj. Forsvind ud af syne nogle minutter uden at tage afsked. Kom tilbage til hunden inden den bliver urolig og piber. Ignorer hvalpen når du kommer tilbage, da du dermed undgår at dramatisere oplevelsen.

Gentag det gerne flere gange dagligt og udvid hele tiden tidsrummet. Hvis du er god til at gøre det og tager hensyn til hvalpens behov, får du hurtigt en hvalp, der vænner sig til at være alene hjemme.

4. Bliv hinandens bedste samarbejdspartnere

Et rigtig godt udgangspunkt for jeres mangeårige forhold er at samarbejde. Det bør allerede starte i hundens første leveår og gerne i løbet af de første dage, hvor du har fået den hjem.

Du kan sagtens selv træne din hvalp til ”sit” og ”dæk” ved simple øvelser og mange gentagelser. Begynder du på det i de første dage af jeres tid sammen, skaber du et godt grundlag for et godt venskab. Hunde elsker at samarbejde og at gøre deres ejer glad – støt den derfor i det, og du får en rigtig glad hund!

Når den er gammel nok, kan du begynde på hvalpetræning, hvor den udover at samarbejde med dig, også lærer at have omgang med andre mennesker og hunde. Det styrker jeres tillid og lederskabet til dig.

Med disse råd og fokuspunkter kommer du rigtig langt med din hvalp og skaber nogle gode og sunde rammer for samarbejdet og forholdet mellem jer.

Tillykke med din nye hvalp!